skip to Main Content
Menu

Nieuwe houten vloer leggen

  • Blog

Er zijn grote verschillen tussen de twee belangrijkste soorten hardhouten vloeren, massief en samengesteld. Een nieuwe vloer van samengesteld hout is dunner dan een vloer van massief hout. Ze worden vervaardigd met een dunne toplaag van hardhout en een kern die meer op multiplex lijkt.

Een samengestelde nieuwe houten vloer heeft een bovenlaag van houtfineer die op een kern van composietmateriaal is gelijmd. Omdat het gemaakt is van lagen hout die met elkaar verbonden zijn, is het stabieler dan massief hout en beter bestand tegen veranderingen in temperatuur en vocht.

Echt houten vloeren

Massief houten vloeren zijn een traditionele favoriet. Het is gewoonlijk dikker dan samengestelde vloeren en is van planken hardhout gemaakt. Massief houten vloeren hebben de neiging om uit te zetten en te krimpen bij veranderingen in vochtigheid en temperatuur. Je kunt een houten vloer op een multiplex ondervloer of op goed voorbereidt beton leggen. Vocht, aanwezig onder nieuwe vloeren kan schadelijk zijn voor massief hout.

Voorbereiden van een samengestelde houten vloer

Omdat het installeren van een samengestelde nieuwe houten vloer een grote verbouwing is, loont het de moeite om te zorgen voor een duurzaam resultaat van hoge kwaliteit. De sleutel is een goede voorbereiding. Nieuwe houten vloeren moeten worden gelegd op een schone, gladde, vlakke, stevige basis. Deze basis kan een eerdere vloer zijn, een bestaande houten vloer in goede staat, een multiplex ondervloer, of vochtbestendig beton.

Door hout over een bestaande vloer te leggen omzeil je het verwijderen van de oude vloer, en je krijgt er isolatie van de oude vloer bij. Een nadeel is dat je eventuele onregelmatigheden in de vloer moet corrigeren. Ook zal de nieuwe vloer het vloerniveau verhogen, waardoor de overgang naar een aangrenzende ruimte ook gecorrigeerd moet worden.

Verwijderen van deuren en plinten

Of je nu wel of niet over een oude vloer heen legt, de eerste stap bij het voorbereiden van vloeren voor hardhout is het verwijderen van deuren en plinten. Nummer de stukken lijstwerk die je weghaalt, zodat ze gemakkelijk terug kunt plaatsen als je klaar bent. Gebruik een niet te zware koevoet om de plinten te verwijderen. Zorg ervoor dat het gebruik en de omstandigheden van de ruimte geen negatieve invloed hebben op de vloer tijdens de installatie. Te veel voetverkeer op een nieuwe vloer of te grote schommelingen in temperatuur of vochtigheid kunnen de kwaliteit van een houten vloer aantasten en zelfs ruïneren. De juiste voorbereiding is afhankelijk van het soort vloer dat je gaat leggen en de omstandigheden van de ondergrond.

Voorbereiding van de ondervloer

De meeste nieuwe vloeren worden gelegd op een typische verhoogde, houten ondervloer die wordt bedekt met multiplex of ondervloer platen. De ondervloer moet schoon, droog, vlak en stevig zijn, en vrij van oneffenheden. Gebruik een lange, rechte plank en een timmermanswaterpas om te controleren op eventuele oneffenheden. Schuur die weg en vul ze op met egalisatiemiddel.
Bron: Atmyhome

Back To Top
×Close search
Zoeken