skip to Main Content
Menu

Ergonomisch werken als je veel thuis werkt

  • Blog

Een ergonomische bureaustoel als onderdeel van je thuiswerkplek voorkomt stijfheid, spier en gewrichtsklachten. Een muisarm is een bekend voorbeeld van een verkeerde houding. Dit ontstaat door te lang en gespannen achter een beeldscherm zitten in de verkeerde houding. Al lijkt zittend werken nog zo ontspannen. Het belast je lichaam net zo goed als staand werken en als het tillen van objecten alleen net even op een andere manier. Zowel mentaal als fysiek ga je er met een ergonomische thuiswerkplek een flinke stap op vooruit. Klachten uit een verkeerde houding zijn vaak langdurig van aard en kunnen enorm belemmeren in het dagelijks functioneren. Vaak kan alleen een fysiotherapeut hulp bij deze klachten bieden.

Ga voor een speciaal ergonomisch bureau

Een fijne ontspannen thuiswerkplek begint met een bureau die goed is afgestemd op jouw zithouding samen met de bureaustoel. Deze bureaus zijn namelijk verstelbaar zodat je niet de hele dag in eenzelfde houding zit waardoor er extra druk op fysieke onderdelen ontstaan zoals polsen, handen, voeten, nek en de rug. Je kunt kiezen voor een bureau die je met de hand versteld maar ook voor gemakkelijke elektrische varianten.

Ergonomische bureaustoel

Deze flexibele stoel past zich aan aan jouw lichaamshouding. Je kunt hem verstellen door hoger of juist lager te gaan zitten. Het zitvlak is extra comfortabel en de hoofdsteun zorgt voor voldoende ondersteuning van hoofd en nek. Ook speciale leuningen van deze stoelen zorgen voor een fijne ligging van de armen en ellebogen. Ook armleggers zijn een optie en zittingen die kunnen kantelen om jouw houding om de zoveel tijd af te kunnen wisselen. Het risico op RSI of KANS wordt zo sterk verkleind. Het scheelt weer een bezoekje aan de huisarts of fysiotherapeut.

Speciale beeldschermen voor je thuiswerkplek

Een beeldscherm kan ook zo worden neergezet dat fysieke en mentale vermoeidheidsklachten zoveel mogelijk kunnen worden voorkomen tijdens het thuiswerken. Je kunt een beeldscherm hoger zetten als je een lang persoon bent. Een verhoging voor de laptop of monitor zorgt ervoor dat je geen nekklachten krijgt doordat je teveel naar beneden moet kijken je nek niet recht kunt houden op deze manier. Zo breng je je thuiswerkplek naar een gezonder niveau. Je zit zo niet teveel voorover gebogen. Met verhogingen voor beeldschermen houdt je tevens jouw schouders recht. Ook armen voor monitoren zijn een optie waardoor je met weinig moetje het beeldscherm wat kunt kantelen zodat je de ideale kijkhouding aanneemt.

Werkhouding afwisselen

We weten dat continue voorover gebogen zitten slecht is voor onze fysieke gezondheid. Je kunt dit afwisselen door wat achterover te leunen, de stoel wat te draaien en om de zoveel tijd even opstaat op een pauze te nemen of een blokje om te lopen buiten. Tevens gaat zo de concentratie flink omhoog.

Bron: Officetopper

Back To Top
×Close search
Zoeken