skip to Main Content
Menu

Best moeilijk, uit huis gaan!

  • Blog

Vrijwel iedere student heeft de ambitie om hun ouderlijk huis te verlaten. Het idee is dat uit huis gaan je complete vrijheid geeft: er zijn geen regels meer, je hoeft nooit meer van die vervelende klusjes te doen, en je kan tot zo laat als je wilt de deur uit blijven! Toch brengt alleen wonen ook veel moeilijkheden met zich mee. Denk aan stank in huis rioollucht, verstopte putjes, en schimmel op elke plek die je je maar kunt voorstellen. Lijkt jou dat ook geen pretje? Zorg dan dat je, voordat je uit huis gaat, wat basiskennis over schoonmaken en onderhoud opdoet. Het is misschien even bikkelen, maar je bespaart jezelf een hoop stress en ellende wanneer er iets mis gaat! Er zijn ook genoeg mensen in je omgeving die je een handje willen helpen, en hun kennis willen delen. Waarschijnlijk zullen je ouders het alleen maar leuk vinden dat je eindelijk wat interesse in het huishouden toont!

Zo maak je een schema

Mocht je toch niet zo goed weten waar je moet beginnen? Dan helpen wij je graag een eindje op weg. Niet iedereen weet namelijk hoe vaak je bepaalde huishoudelijke taken eigenlijk hoort te doen! Dagelijkse taken zijn het makkelijkst te onthouden, en spreken eigenlijk voor zich. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het het opmaken van je bed, een raampje in de slaapkamer openzetten om de kamer te laten luchten, en ’s avonds voor jezelf koken en de afwas doen. Verder doe je de meeste huishoudelijke taken een keer in de week, al kan het zijn dat je ze soms wat vaker zal moeten doen. De meubels afstoffen en de vloer stofzuigen, de toiletruimte en badkamer schrobben, en je beddengoed vervangen zijn allemaal taken die je minimaal een keer in de week doet. Als laatste zijn er dan nog de taken die je doet ‘wanneer het nodig is’. Iets lastiger om in te plannen, maar meestal ligt het wel voor de hand wanneer je deze klusjes moet aanpakken. Voorbeelden zijn het opruimen van de koelkast en vriezer, het verzorgen en uitlaten van huisdieren (als je deze hebt natuurlijk), of het doen van de was.

Werk slim, en met prioriteiten

Zo zie je maar, de huishoudelijke taken goed bijhouden is best wel veel werk; zeker als je het allemaal in je eentje moet doen! Daarom is het altijd een slim idee om je prioriteiten op orde te hebben. Sommige taken zijn nu eenmaal net iets belangrijker dan anderen. Wil je bijvoorbeeld tijd besparen, dan kun je dingen als afstoffen en stofzuigen ook om de week met elkaar afwisselen, waardoor je maar een van de twee hoeft te doen. Ook kun je er voor kiezen om  bepaalde meubels minder vaak af te stoffen, zoals de bovenkant van kastjes en het zwart tv meubel zwevend. Vergeet ook niet om te genieten van je harde werk. Het huishouden uitvogelen als student is geen pretje, maar zodra je het onder de knie krijgt heb je vaardigheden opgebouwd die je de rest van je leven zult blijven gebruiken.

Back To Top
×Close search
Zoeken